הידרומטר
מד הצפיפות, או ההידרומטר, משמש אותנו למדידת רמת הסוכר ב- Wort, הלוא הוא תירוש הבירה, ולהערכת שעור האלכוהול הצפוי בסיום התסיסה. באופן עקרוני, ככל שבתירוש הבירה יש יותר סוכרים הוא צפוף יותר. ככל שיש יותר סוכרים, יש לשמרים יותר ממה לעשות אלכוהול. כך, ככל שצפיפות התירוש גבוהה יותר – יתקבל יותר אלכוהול בסיום התסיסה.
ההידרומטר פועל על עקרון מאוד פשוט: הוא קל ומלא באויר, ולכן הוא צף. מדובר במעין קשית זכוכית סגורה ואטומה, עם משקולת בקצה. ככל שצפיפות התירוש גבוהה יותר (יש יותר סוכר) – ההידרומטר צף ביתר קלות, וחלק גדול יותר של המקל בולט לגובה מהנוזל.
עם התקדמות התסיסה, הפיכת הסוכרים לפד"ח ולאלכוהול, יורדת הצפיפות והמקל שוקע.
(תחשבו קצת על ים המלח מול הים התיכון, ואיפה קל יותר לצוף(.
ההידרומטר משמש אותנו לא רק להערכת כמות האלכוהול התאורטית שתיווצר לאחר התסיסה, אלא גם כדי לבדוק מתי הפסיקה התסיסה. דבר זה חשוב, כיון שהוא אומר לנו למעשה מתי אפשר לבקבק את הבירה או להעביר אותה לתסיסה שניה וכן הלאה.
על מנת לוודא שהתסיסה הסתיימה יש לקחת קריאות רצופות בטווח של יומיים, במידה והצפיפות (רמת הסוכר) יורדת, אזי התסיסה עדיין לא הסתיימה. קריאה זהה בשתי המדידות מעידה על יציבות ברמת הסוכר ועל כן, סיום התסיסה.
קשית ההידרומטר מכוילת באופן שבו 1.000 הוא צפיפות מים בטמפרטורת הכיול של ההידרומטר הרשומה עליו (בהידרומטרים אירופיים תהיה לרוב 20 מעלות צלזיוס ובהידרומטרים אמריקאים כ- 16 מעלות צלזיוס). כאשר מודדים את צפיפותו של תירוש בירה לאחר התסיסה, הוא יהיה מעט יותר צפוף ממים: 1.001 עד 1.026 מעלות. הסיבה לכך היא לאו דווקא סוכר שנשאר בנוזל, אלא חומרים שונים, כמו אלכוהול, חלבונים, מלחים שונים וכדומה. בירה, או תירוש, שיוצרו עם כמויות גדולות של סוכר לבן ומזוקק, יסיימו את התסיסה בצפיפות נמוכה יותר עקב היותו סוכר נטו ללא חומרים נוספים.
כזכור, אמרנו שהמדיד מכויל למדוד בטמפרטורה מסוימת אליה כויל לעומת זאת, טמפרטורת התירוש תהיה לעיתים – במיוחד בתנאי הארץ – גבוהה יותר, וגם הטמפרטורה שבה רצוי להוסיף את השמרים תהיה לרוב גבוהה יותר. מכיוון שככל שהטמפרטורה עולה, צפיפות הבירה יורדת, יש לתקן את הקריאה לערכים המתאימים לטמפרטורת הכיול של ההידרומטר, זאת נעשה בעזרת טבלאות כיול שניתן למצוא באינטרנט.
סכנה !!! – בקבוקים מתפוצצים.
חשוב מאוד לתת מספיק זמן לשמרים לפרק את כל הסוכרים ולסיים את התסיסה.
במידה ונעבור לשלב הבקבוק לפני שהסתיימה התסיסה אנחנו מסתכנים בפיצוץ של הבקבוקים לאחר זמן מה, עקב המצאות של כמות גבוהה מידי של סוכרים בבקבוק.